Przepisy kulinarne ZERO-WASTE
Frytki z ziemniaków i marchewki
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na kształt frytek
- Marchew dokładnie umyć, obrać obieraczką do warzyw (obierki zachować), pokroić na kształt frytek
- Ziemniaki i marchew (ok 1,5 kg warzyw) przyprawić 2 łyżkami oliwy z oliwek, łyżką mielonej papryki wędzonej, łyżką przyprawy – Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią, łyżeczką suszonej natki pietruszki lub kopru, solą do smaku
- Wszystko dokładnie wymieszać
- Na blachę wyłożyć papier do pieczenia, równomiernie rozłożyć warzywa, piec w piekarniku w temp. 180 st przez 1 godzinę
Chipsy z marchwi
- Obierki z marchwi (ewentualnie można całą marchew ścinać obieraczką do warzyw), przyprawić 1 łyżką oliwy z oliwek plus łyżeczka papryki wędzonej mielonej, łyżeczka papryki słodkiej, sól do smaku
- Piec w piekarniku w temp. 180 st. przez ok 25 minut
Szaszłyki
- Pieczony chleb tostowy pokroić na małe kwadraciki ( z każdej kromki wychodzi 9 kwadracików)
- Obrane wcześniej ogórki pokroić w kostkę
- Małe kulki mozzarelli pokroić na pół
- Potrzebne będą także pomidorki koktajlowe i patyczki do szaszłyków
- Przekładać na zmianę chleb tostowy, ogórek, pół kulki mozzarelli, pomidor koktajlowy, druga połówka kulki mozzarella, ogórek i chleb tostowy
- Szaszłyki można polać sosem tzatziki
Ciastka francuskie z jabłkiem
- 1 ciasto francuskie pokroić na 4 równe prostokąty ok. 21×12,5 cm
- Rozgrzać opiekacz do kanapek (tworzący trójkątne kanapeczki)
- Do opiekacza włożyć 1 prostokąt ciasta francuskiego, w miejscu wgłębień dać po łyżeczce musu jabłkowego, przykryć drugim płatem ciasta francuskiego, piec do zrumienienia
- Z jednego ciasta wychodzi 8 trójkątnych ciastek francuskich z jabłkiem
Sos tzatziki z obierek z ogórka (idealny do pieczonych frytek i chipsów z marchewki)
- Umyć 4 ogórki gruntowe (lub jeden długi szklarniowy), obrać je obieraczką do warzyw
- Obierki z ogórków zmiksować z 2 ząbkami czosnku na drobne kawałeczki
- Dodać 200g jogurtu greckiego, 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól do smaku, siekany
koperek lub natka pietruszki do smaku (mogą być suszone)
Masło czosnkowe
- Do litrowej butelki o mleku wlać 330 ml śmietanki 30% lub 36%
- Potrząsać energicznie butelką tak długo, aż uzyskamy kulkę masła i maślankę (w między czasie utworzy się bita śmietana – należy potrząsać dalej)
- Maślankę wlać do kubka ( i wypić na zdrowie)
- Do butelki z masłem dwukrotnie wlać ok. szklankę bieżącej zimnej wody w celu wypłukania laktozy, następnie rozciąć butelkę i wyciągnąć masło
- Do uzyskanego masła dodać ½ – 1 łyżeczkę czosnku granulowanego plus sól do smaku
Życzymy Smacznego 🙂