Przepisy kulinarne ZERO-WASTE

camgoleniow@gmail.com

Przepisy kulinarne ZERO-WASTE


Frytki z ziemniaków i marchewki

  • Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na kształt frytek
  • Marchew dokładnie umyć, obrać obieraczką do warzyw (obierki zachować), pokroić na kształt frytek
  • Ziemniaki i marchew (ok 1,5 kg warzyw) przyprawić 2 łyżkami oliwy z oliwek, łyżką mielonej papryki wędzonej, łyżką przyprawy – Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią, łyżeczką suszonej natki pietruszki lub kopru, solą do smaku
  • Wszystko dokładnie wymieszać
  • Na blachę wyłożyć papier do pieczenia, równomiernie rozłożyć warzywa, piec w piekarniku w temp. 180 st przez 1 godzinę

Chipsy z marchwi

  • Obierki z marchwi (ewentualnie można całą marchew ścinać obieraczką do warzyw), przyprawić 1 łyżką oliwy z oliwek plus łyżeczka papryki wędzonej mielonej, łyżeczka papryki słodkiej, sól do smaku
  • Piec w piekarniku w temp. 180 st. przez ok 25 minut

Szaszłyki

  • Pieczony chleb tostowy pokroić na małe kwadraciki ( z każdej kromki wychodzi 9 kwadracików)
  • Obrane wcześniej ogórki pokroić w kostkę
  • Małe kulki mozzarelli pokroić na pół
  • Potrzebne będą także pomidorki koktajlowe i patyczki do szaszłyków
  • Przekładać na zmianę chleb tostowy, ogórek, pół kulki mozzarelli, pomidor koktajlowy, druga połówka kulki mozzarella, ogórek i chleb tostowy
  • Szaszłyki można polać sosem tzatziki

Ciastka francuskie z jabłkiem

  • 1 ciasto francuskie pokroić na 4 równe prostokąty ok. 21×12,5 cm
  • Rozgrzać opiekacz do kanapek (tworzący trójkątne kanapeczki)
  • Do opiekacza włożyć 1 prostokąt ciasta francuskiego, w miejscu wgłębień dać po łyżeczce musu jabłkowego, przykryć drugim płatem ciasta francuskiego, piec do zrumienienia
  • Z jednego ciasta wychodzi 8 trójkątnych ciastek francuskich z jabłkiem

Sos tzatziki z obierek z ogórka (idealny do pieczonych frytek i chipsów z marchewki)

  • Umyć 4 ogórki gruntowe (lub jeden długi szklarniowy), obrać je obieraczką do warzyw
  • Obierki z ogórków zmiksować z 2 ząbkami czosnku na drobne kawałeczki
  • Dodać 200g jogurtu greckiego, 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól do smaku, siekany
    koperek lub natka pietruszki do smaku (mogą być suszone)

Masło czosnkowe

  • Do litrowej butelki o mleku wlać 330 ml śmietanki 30% lub 36%
  • Potrząsać energicznie butelką tak długo, aż uzyskamy kulkę masła i maślankę (w między czasie utworzy się bita śmietana – należy potrząsać dalej)
  • Maślankę wlać do kubka ( i wypić na zdrowie)
  • Do butelki z masłem dwukrotnie wlać ok. szklankę bieżącej zimnej wody w celu wypłukania laktozy, następnie rozciąć butelkę i wyciągnąć masło
  • Do uzyskanego masła dodać ½ – 1 łyżeczkę czosnku granulowanego plus sól do smaku

Życzymy Smacznego 🙂